Orikumi është një qytet në rrethin e Vlorës , në jug të gjirit të Vlorës. Pranë tij shtrihet qyteti antik ORIKU i themeluar nga EUBEASIT ne shekullin Vl p.e.r ne trojet e fisit ilire te amanteve, mbi kodren e njohur me emrin PALEOKASTER.Permendet nga autoret antik te shekullit te V p.e.r si port i rendesishem i adriatikut.U shfrytezua nga romaket ne luftrat kunder ilireve dhe maqedoneve , luajti nje rol te rendesishem ne luftten civile midis Cezarit dhe Pompeut.Flota maqedonase e Aleksandrit te Madh e pushtoi ne vitin 214 p.e.r ,ne shekullin e lll p.e.r preu monedha me emrin e bashkesive qytetare.Ne shekullin e ll p.e.r u demtua nga nje termet i rende,u rindertua dhe fortifikua ne shekujt e V-Vl.Ne kohen bizantine dhe ne mesjete njihet si nje porte i vogel me emrin “JERIKO”.Ne shekullin e Vll prane tij u ndertua kisha e Marmiroit. Fshati DUKAT: Deshmohet si vendbanim i vjeter ilir qe ne vitin 220 p.e.r .Ne Dukate eshte zbuluar nje varreze ilire e mijvjecarit te lll p.e.r .Ne vitin 48 te eres se re Jul Cezari kerkoi ndime per te sulmuar Pompeun ,ne daten 29 05 1920 u mbajte kuvendi i Barcallase . Fshati TRAGJAS: Shtihet ne rrëzën e malit të Lungarës mbi burimet e Izvorit.Gjurmë të vendbanimit të lashte jane gjetur ne kodren qe quhet Qyteza e Sofës, njihen edhe disa tuma ilire. Rrënojat e disa ndertimeve jane të shekullit lV-ll p.e.r .Ky fshate i njohur me emrat Tregas,Dragjat,Tregasaj bente pjese ne qendrat e fortifikuara te gjiut te Vlores ne antikitet dhe lidhej me Orikun.Fshati i vjeter qe ndodhet ne nje koder te larte ne perendim te Tragjasit te sotem u shkaterua nga vershimet osmane te kohes.U popullua ne shekullin e XVl ,ku permendet dhe kalaja e Gjon BOCARIT. Fshati RRADHIMË : Është i vendosur në shpatin perëndimor të malit të Lungarës , permendet si vendbanim i lashtë që në shekullin e lll – ll p.e.r , për rritjen e derrave ,prodhimin e verës, rritjen e agrumeve dhe ullirit.